Tidigare aktiviteter 2008-2021

Aktiviteter 2021

Vi följer myndigheters rekommendationer under coronapandemin och aktiviteter och uthyrning kan komma att ställas in eller ändras med kort varsel utifrån rådande restriktioner. Hälsningar styrelsen

Adventsmys vid hembygdsgården, lördag 27/11 kl 15-17!

Välkomna på adventsmys vid hembygdsgården, (utomhus) lördag 27/11, kl 15-17. Glögg och fika med saffransbröd och pepparkaka, varm saft och kaffe. Lotterier, försäljning av hantverk och fårskinn med mera. Arrangeras av Mellby samhälls- och hembygdsförening och UV-scoutkåren i Värne Alliansförsamling
Obs, arrangeras utomhus vid hembygdsgården - inomhus endast vid "busväder" !

 • Vill du hjälpa till med att baka lussekatter till fikaförsäljningen? Vi tar tacksamt emot hjälp! Vill du vara med sälja något på egen hand? Du får gärna låna plats/bord, hör av dig till Cathrine.

 • Aktiviteter med 4H i Värne hösten 2021!

 • Sommarcafé i hembygdsgården 2021!

 • Fixarkvällar under våren 2021 - Mellby badplats och hembygdsgården

 • Mellbydagen ställs in år liksom valborgsfirandet pga coronaläget. Vi planerar för sommarcafeträffar i sommar (men anpassar utifrån coronarestriktioner).

 • Årsmöte måndag 12/4, kl 19

Välkommen på årsmöte i Mellby samhälls- och hembygdsförening, måndag 12/4 kl 19. Mötet sker digitalt, föranmälan senast 10/4 till e-post: mellby.hembygdsforening@gmail.com . Årsmöteshandlingar och möteslänk via e-post till anmälda deltagare. Välkomna! /Styrelsen

 • Våffelpromenad i Värne, lördag 20/3

Gå en tipspromenad som utgår från hembygdsgården och bidra till fasteaktionens insamling för Act Svenska kyrkan. Om coronaläget medger så finns det våfflor till försäljning i hembygdsgården. Arr: Svenska kyrkan/Mellby församling

Aktiviteter 2020

Filmklubb/aktiviteter med 4H i Värne hösten 2020!

Jönköpings läns 4H ordnar aktiviteter och filmkvällar i hembygdsgården. Under ett antal torsdagar under hösten hyr 4H lokalen för att ordna aktiviteter för barn och ungdomar. All information, tider och anmälan sker via kontakt till 4H, Per Carlsson, tel 076-344 49 90, program finns på www.jonkopings4h.se eller på facebook.

Kurs: Lär dig mer om jordkällare, heldag 5/9

Vill du lära dig ta hand om din jordkällare på bästa sätt? Då är detta kursen för dig. En kurs för dig som vill ta hand om din jordkällare på bästa sätt. Vi lär oss hur jordkällare kan användas, bevaras och restaureras under ledning av Kjell Gustafsson, Ängagärdets Natur och Kultur (070-58 611 65). På förmiddagen blir det teori och eftermiddagen ägnas åt besiktning av jordkällare. Ta gärna med bilder på din egen jordkällare om du vill ha råd från Kjell. Ta med egen fikakorg och kläder efter väder. Deltagarantalet begränsas till 15 personer och vi tänker på att hålla avstånd. Först till kvarn gäller, men är det fullt och du vill stå på en reservlista kan du höra av dig till Anna Engstedt, Länsstyrelsen, 010-2236243.

Arrangör är Länsstyrelsen i Jönköpings län i samarbete med Mellby samhälls- och hembygdsförening.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 03 sep 2020. OBS; kursen är fullbokad!

Anmälan till Länsstyrelsen och länken: https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/om-oss/kalender/kalenderhandelser---jonkoping/2020-07-09-lar-dig-mer-om-jordkallare-i-eksjo.html

Sommarcafé i hembygdsgården 2020!

Söndagar 5/7+12/7+19/7, kl 12-15

Under tre somriga söndagar erbjuds kaffeservering med hembakat i hembygdsgården. Hembygdsmuseet på vinden och i Lillstugan är öppet. Välkommen njuta av söndagsfika och umgänge i skön miljö! Vi planerar i första hand servering utomhus, fikabröd serveras i påsar, gott om sittplatser finns. Det går även att köpa med sig kaffe och påsfika för avhämtning! Välkommen du som är helt frisk!

Vi vill gärna visa upp vad bygden har att erbjuda - vill du delta med din verksamhet på cafesöndagar? Kanske marknadsföra dina tjänster, sälja produkter, ha ett loppisbord eller bjuda på underhållning? Du får fritt använda lokaler både inne och utomhus, allt för att visa verksamhet i bygden - en levande landsbygd! Kontakta Jenny Björklund eller Cathrine Jansson, tel 070-5184757.

(Obs, det inplanerade musikunderhållningen 19/7 vid sommarcafeet med Simon Hultegård är tyvärr inställt, pga max 50 pers vid evenemang.)

Fixarkväll nr 2, vid hembygsgården, måndag 25/5 kl 18-20

Vi hjälps åt att göra iordning hembygdsgården inomhus - alla varmt välkomna!

Fixarkväll nr 1, vid hembygdsgården, onsdag 29/4 kl 18-20

Vi hjälps åt att göra iordning hembygdsgården inomhus och utomhusmiljön fin. Ta gärna med en räfsa och eget fika.

Fixarkväll vid badplatsen i Mellby, tisdag 5/5 kl 18-20

Kom och hjälp till att göra badplatsen fin inför sommaren! Ta gärna med en räfsa och eget fika I samarbete med UV-scoutkåren.

Kurs: Lär dig hägna en småländsk gärdsgård!

Vi håller till vid hembygdsgården i Värne under tre lördagar och lär oss hantverket att bygga en äkta småländsk gärdsgård. Vi lär oss hantverket från grunden med materialval, tillverkning och praktisk uppförande av en stabil gärdsgård.

Kurstillfällen: lördag 21/3, lördag 4/4, lördag 18/4 kl. 09.00-13.00

Kursen är samarrangemang mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Mellby samhälls- och hembygdsförening.

BRA ATT VETA

Allt material finns på plats. Du behöver inga förkunskaper. Ta med oömma kläder, handskar och eget fika.

Medlemmar i Mellby samhälls- och hembygdsförening erhåller en föreningsrabatt om 200 kr på kursen. (Notera/meddela detta vid din anmälan)

LEDARE

Kursledare är Jonas Axelsson som är professionell gärdsgårdsbyggare med 25 års erfarenhet.

ANMÄLAN:

https://www.sv.se/avdelningar/sv-jonkopings-lan/kurser/lar-dig-att-hagna-en-smalandsk-gardesgard-21751/

Kontaktperson: Anett Olsen, verksamhetsutvecklare SV, 0380-414 31, anett.olsen@sv.se

Filmklubb/aktiviteter med 4H i Värne våren 2020!

Återigen ordnar Jönköpings läns 4H filmkvällar i hembygdsgården. Under ett antal torsdagar under våren ordnas film/eller aktiviteter utomhus för barn och ungdomar. Anmälan, kontakt till 4H, Per Carlsson, tel 076-344 49 90, program finns på www.jonkopings4h.se

Ändringar pga Covid19-restriktioner

- Valborgsfirande 2020: På grund av förbud mot folksamlingar (50 personer) och risker med smittspridning av coronavirus så blir det inget valborgsfirande i Värne i år.

- Mellbydagen i augusti, ett samarrangemang med föreningar i bygden: Mellbydagen tar en paus i år och vi planerar för att arrangera vartannat år framöver.

Våffelcafé lördag 21/3

Välkommen på våffelcafé i hembygdsgården. Arrangör är Mellby församling/Svenska kyrkan.

Årsmöte måndag 23/3, kl 18.30

På grund av risker med smittspridning av coronavirus så hålls årsmötet kort och effektivt, ingen fikaservering. Föreläsningen med Börje Gunnevik om Smålands landskapsdjur uttern flyttas till ett senare tillfälle.

Vid årsmötet avtackades Kenth Jansson som ordförande under många år. Till ny ordförande valdes Björn Sigurdh. Krister Hildorsson avgick ur styrelsen och Pernilla Andersson avgick ur valberedningen. Till ny i valberedning valdes Kenth Jansson, tillsammans med Marie Mosskull och Kjell Hildorsson.

Styrelsens sammansättning 2020:

Björn Sigurdh-ordförande, Cathrine Jansson-vice ordf+sekreterare, Jenny Björklund-kassör, Irma Gustafsson, David Hugosson. Suppleanter: Urban Andersson och Christer Svahn.

Aktiviteter 2019

Filmklubb i Värne!

Återigen ordnar Jönköpings läns 4H filmkvällar i hembygdsgården. Under nio torsdagar under hösten/vintern 2019-2020 visas film för barn och ungdomar. Anmälan, kontakt till 4H, Per Carlsson, tel 076-344 49 90, program finns på www.jonkopings4h.se

Mellbydagen!

Söndag 11/8 kl 12-15

Välkomna till hembygdsgården i Värne för en dag med aktiviteter och umgänge för Mellbybor, besökare och hemvändare! För tolfte året i rad firar föreningslivet i Mellby socken en gemensam ”Mellbydag”. Servering, visning av hembygdsmuseet, rösta på Årets Mellbybo 2019, legoutställning, åktur med veterantraktor med vagn, underhållning och lekar. Ett samarrangemang av föreningslivet i Mellby socken (Mellby IF, Mellby samhälls- och hembygdsförening, Värne alliansförsamling och Mellby församling/Svenska kyrkan).

Bilder och mer text om Mellbydagen i fliken till vänster!

Mellby beachvolleycup! INSTÄLLT pga regn...

Lördag 10/8, kl 12-17

Volleybollturnering vid Mellby badplats. Samla ihop kompisar, släktingar eller jobbarkompisar och anmäl ditt beachvolleylag! Ett lag består av fyra personer på plan plus avbytare. Sätt gärna ihop mixade lag eller varför inte ett generationslag! Deltagaravgift 150 kr/lag. Anmälan till Björn Sigurdh på tel 072–5618614.

Sommarcafé i hembygdsgården!

Söndagar 7/7+14/7+21/7, kl 12-15

Under tre somriga söndagar erbjuds kaffeservering med hembakat i hembygdsgården. Hembygdsmuseet på vinden och i Lillstugan är öppet. Välkommen njuta av söndagsfika och umgänge i skön miljö!

Vi vill gärna visa vad bygden har att erbjuda - vill du delta med din verksamhet på cafesöndagar eller Mellbydagen? Kanske marknadsföra dina tjänster, sälja produkter eller bjuda på underhållning? Du får använda lokaler både inne och utomhus, allt för att visa verksamhet i bygden - en levande landsbygd! Kontakta Cathrine Jansson, tel 070-5184757.

Söndag 7/7 deltar Kräpplehults träförädling och visar sin verksamhet, söndag 21/7 medverkar Simon Hultegård med vänner och spelar musik - men det finns plats för fler, välkommen!

Årsmöte för Mellby samhälls- och hembygdsförening, mån 25/3, kl 18.30

Sedvanliga årsmöteshandlingar och gott fika utlovas! Vid årsmötet avtackades Eivor Hugosson för gott arbete i styrelsen. Cathrine Jansson invaldes som ny ledamot och tar också över som sekreterare i föreningen. Tore Sand från Edshult var inbjuden föredragshållare och berättade om soldatlivet i krig och fredstid.

Aktiviteter med 4H våren 2019 i hembygdsgården

Jönköpings läns 4H-förening ordnar lek/aktivitetsträffar i hembygdsgården under våren 2019 för barn och ungdomar. Torsdagar 7/3, 4/4, 18/4, 2/5, 6/6. Kontakt: http://jonkopings4h.se/index.html, Per/4H Jönköping, tel 076-344 49 90

Städkväll vid hembygdsgården i Värne – onsdag 10/4 kl 18

Vi hjälps åt att göra hembygdsgården fin inför sommarens aktiviteter. Kom en stund och umgås, ta med en räfsa och gärna eget kvällsfika!

Gärdsgårdsbygge vid hembygdsgården (preliminärt under vår/sommar)

Valborgsfirande vid Vassäng i Värne - tisdag 30/4 kl 19

Traditionsenligt valborgsfirande vid Vassäng i Värne med vårtal, våreld och varmkorv! Tipspromenad och lotterier. Efter valborgsfirandet blir det servering med kaffe i Allianskyrkan.

Vårpromenad vid Solgen - söndag 5/5 kl 14

En ”historisk” vandring längs Sjösvängen vid Solgenån till Mellby kyrka med guidning av Christer Svahn. Efteråt erbjuds fika i församlingshemmet vid kyrkan. Samling kl 14 vid hembygdsgården i Värne (bilskjuts kan ordnas för den som ej kan/vill gå hela vägen).

Städkväll vid badplatsen i Mellby - tisdag 7/5 kl 18

Kom och hjälp till att göra badplatsen fin inför sommaren! Ta med en räfsa/kratta och eget fika. Vi får fixarhjälp även av UV-scoutkåren i Värne.

Cafékväll med Kenyatema - torsdag 16/5 kl 18.30

Vi får besök av Emma Gitau, VD för New Life Mission i Kenya, som berättar om organisationens verksamhet med fokus på att hjälpa barn och ungdomar. Emma visar också resultatet av insamlingen till New Life Mission som gjordes vid julkonserterna i Värne Allianskyrka och vilken nytta bidraget har gjort i Kenya. Medverkar gör även Annikki Hagström från Stiftelsen New Life Mission. Fikaservering. Cafékvällen är i Värne Allianskyrka och arrangeras av Mellby samhälls- och hembygdsförening och Värne Alliansförsamling tillsammans med New Life Mission.

Aktiviteter 2018

Aktiviteter med 4H hösten 2018 i hembygdsgården

Jönköpings läns 4H-förening ordnar filmkvällar i hembygdsgården under hösten/vinter 2018 för barn och ungdomar. Varannan torsdag kl 17-19, med start torsdag 11/10. Anmälan via länken: https://formogr.am/l8ieg5AEFg Kontakt: http://jonkopings4h.se/index.html

Lördag 8/9, 150-årsjubileum Ämmingarps skola

Var med och fira Ämmingarps skola 150 år!

År 1868 invigdes den nya skolbyggnaden i Ämmingarp, Mellby socken, och under nästan 100 års tid hann många barn och lärare passera genom dörrarna. Den 8:e september öppnar vi på nytt dörrarna till denna historiska byggnad för att minnas och påminnas om den tid som varit och uppmärksamma en byggnad som spelat en viktig roll i bygdens historia.

Program:

Kl 10.00 Öppet hus. Mellby samhälls- och hembygdsförening står för enklare fikaförsäljning.

Kl 11.00 Kort föreläsning om skolans historia (ca 30 min). Tid att umgås och dela minnen. Kom och titta runt i skolan, fika och dela minnen! Ta gärna med kort och tidningsurklipp från skolan om du har det!

Varmt välkomna!

Arrangörer: Familjen Fredrixon och Mellby Samhälls– och hembygdsförening

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Söndagar 15/7—5/8, kl 12-15, Sommarcafé i hembygdsgården!

Kaffeservering med hembakat. Hembygdsmuseet på vinden och i Lillstugan är öppet. Välkommen njuta av fika och umgänge i skön miljö!

Lördag 11/8, kl 12-17, Mellby beachvolleycup! (nytt datum!)

Volleybollturnering vid Mellby badplats. Samla ihop kompisar, släktingar eller jobbarkompisar och anmäl ditt beachvolleylag! Ett lag består av fyra personer på plan plus avbytare. Sätt gärna ihop mixade lag eller varför inte ett generationslag! Drickaförsäljning. Deltagaravgift 150 kr/lag. Anmälan till Björn Sigurdh på tel 0381-910 80, 072-5618614.

Söndag 12/8, Mellbydagen kl 12-15

Välkomna till hembygdsgården i Värne för en dag med aktiviteter och umgänge för Mellbybor, besökare och hemvändare! För elfte året i rad firar föreningslivet i Mellby socken en gemensam ”Mellbydag”. På årets program blir det bland annat underhållning av lokala förmågor, olika lekaktiviteter, en tur genom Värne med veterantraktor med vagn, luftgevärsskytte samt visning av hembygdsföreningens samlingar. Det finns servering med korv och kaffe med hembakat fikabröd.

Mellbydagen börjar redan klockan 10 med gudstjänst och visning av Mellby kyrka. Under helgen har även Allianskyrkan öppet i sin loppis i gamla lanthandeln i Värne.

Mellbydagen är ett samarrangemang av föreningslivet i Mellby socken i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Årsmöte 26/3 i hembygdsgården

Årsmöte för Mellby hembygdsförening hölls måndag 26/3, kl 18.30 i hembygdsgården. Sedvanliga årsmötesförhandlingar, men även tid för fika och en uppskattad visning av gamla diabilder, tex bilder från sjösänkningen för ca 100 år sedan. Under mötet behandlades förslaget om namnbyte för föreningen till Mellby samhälls- och hembygdsförening. Bakgrunden är att ett ändrat föreningsnamn bättre visar föreningens verksamhet som både omfattar samhälls- och hembygdsfrågor i Mellby socken och Värne samhälle. Förslaget om namnbyte antogs av årsmötet och kommer genomföras efter ytterligare ett extra årsmöte. Det nya namnet kommer dock att börja användas under 2018. /Styrelsen

Måndag 23/4 kl 18-20, Städkväll vid hembygdsgården

Ta med en kratta och eget fika. Vi hjälps åt att göra hembygdsgården fin inför sommarens aktiviteter.

Måndag 30/4 kl 19, Valborgsfirande vid Vassängsvägen i Värne

Traditionsenligt valborgsfirande vid Vassäng i Värne med vårtal, våreld och varmkorv! Tipspromenad och lotterier. Efter valborgsfirandet servering med kaffe i Allianskyrkan.

Tisdag 8/5 kl 18-20 , Städkväll vid badplatsen i Mellby

Ta med en kratta och eget fika och hjälp till att göra badplatsen fin inför sommaren! I samarbete med UV-scoutkåren.

Måndag 14/5 Extra årsmöte samt planeringsdag för Mellbydagen

Extra årsmöte med anledning av namnändring av föreningen (enligt beslut på ord. årsmötet i mars).

Efter årsmötet blir det planeringsmöte inför Mellbydagen (prel datum 12/8).

Aktiviteter med 4H våren 2018 i hembygdsgården

Jönköpings läns 4 H-förening ordnar aktiviter i hembygdsgården 5 torsdagar under vinter/våren 2018 för barn och ungdomar. Under vintern har även 4H arrangerat filmkvällar i hembygdsgården. Datum för vårens träffar: 8/2, 1/3, 5/4, 3/5, 7/6. Anmälan, kontakt till 4H och program finns på http://jonkopings4h.se/aktuellt.html

Aktiviteter 2017

Luciafirande söndag 10/12 kl 16

Välkomna till ett stämningsfullt luciafirande i hembygdgården i Värne!

Barn från 7 år välkomna i luciatåget, Irma Gustafsson är kontaktperson för övningar.

Söndag 8 oktober, kl 14.00 - Visning av gamla kvarnen i Värne

Välkomna till ett unikt tillfälle att besöka den gamla kvarnen i Värne, som fortfarande är i intakt skick. Värne kvarn uppfördes 1918 och verksamheten pågick fram till 1990-talet. Conny Rosell, son till gamle mjölnaren Henry Rosell, berättar hur arbetet i kvarnen gick till. Medverkar gör även nuvarande ägarna Britt-Marie och Anders Hugosson samt Christer Svahn som berättar om äldre kvarntraditionen i Värne.

Kom och dela med dig av egna minnen av kvarntraditionen i Värne, kanske har du själv kört säckalass till kvarnen för att mala spannmål? Hembygdsföreningen erbjuder kaffeservering. Adress: Kvarnvägen, Värne.

Bildcollage från studiebesök i gamla kvarnen i Värne, söndag 8/10, foto: Cathrine Jansson

Söndag 20/8 kl 12-15 - Mellbydagen

Välkomna till Mellbydagen, som i år firar 10-årsjubileum! Hembygdsgården i Värne söndag den 20 augusti. Programmet består bland annat av visning av radiostyrda bilar, veterantraktortur med vagn, luftgevärsskytte samt visning av hembygdsföreningens samlingar. Servering med hamburgare från Norrby Ängar och kaffe med hembakat fikabröd. Vi utser också Årets Mellby-bo under eftermiddagen. Underhållning av populära Magic Kjell från Norrby.

Välkomna önskar föreningarna i Mellby (Mellby hembygdsförening, Värne alliansförsamling, Mellby församling/Svenska kyrkan, Mellby IF och Mellby Jaktvårdsförening) i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Länk: Läs mer om Mellbydagen 2017

Söndagar 9/7—30/7, kl 12-15

Sommarcafé i hembygdsgården!

Kaffeservering med hembakat. Välkommen njuta av fika och umgänge i skön miljö!

Temautställningar:

9/7, Jordbruksredskap

16/7, Köks och matlagningsredskap

23/7, Hantverksredskap

30/7, Häst och oxredskap

Lördag 5/8, kl 12-17

Mellby beachvolleycup vid badplatsen!

Tredje upplagan av Mellby beachvolleyboll-cup vid Mellby badplats! Samla ihop kompisar, släktingar eller jobbarkompisar och anmäl ditt beachvolleylag! Drickaförsäljning.

Ett lag består av fyra personer på plan plus avbytare. Sätt gärna ihop mixade lag eller varför inte ett generationslag! Anmäl er senast 1 augusti till Björn Sigurdh på tel 0381-910 80, 072-5618614 . Arrangör: Mellby hembygdsförening tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan

Bild: Mellby beachvolleycup 2016. Lag Åsa gård möter Lag Hammar. Foto: Cathrine Jansson

Hänt under 2016 i Mellby hembygdsförening

Maj-augusti. Åbrons loppis

Loppis i gamla affären i Värne, öppet lördag kl 11-15, söndag kl 12-15. Arr: Värne Alliansförsamling .

Besök även loppis på Solbackavägen i Värne hos Bernice Nordh, finns även en sevärd samling av plåtburkar i källaren. Skyltat vid vägen

8/5, 16/5 och 12/6 kl 18.00

Förberedelse inför utställning av hembygdsföreningens samlingar

Vi fortsätter inventeringen av föreningens samlingar, inför sommarens utställning i hembygdsgården. Vi hjälps åt att plocka fram och beskriva sakerna och vad de använts till. Vi samlas flera tillfällen under våren och hjälps åt samt fikar tillsammans. Arbetet ska vara klart till sommarens utställning i hembygdsgården.

Tidigare aktiviteter under våren bland annat:

Traditionellt Valborgsfirande i Värne vid Vassäng, med majbrasa, vårtal och varmkorv, 30/4 2017.

Mellbytrampet 2016, söndag 15/5 - INSTÄLLT!

En cykelrunda i samarrangemang med Mellby Idrottsförening, start kl 14 vid Värnevallen, mål hembygdsgården.

2016: Städdag Mellby badplats tisdag 10/5 kl 18-20

Ta med en räfsa och fika så gör vi fint på badplatsen inför säsongen.

2016: Valborgsfirande i Värne vid Vassäng, 30/4, kl 19.00

Traditionsenligt valborgsfirande vid Vassäng i Värne med tipspromenad, skönsång och brasa. Efteråt serverar Alliansförsamlingen kaffe i Allianskyrkan.

2016: Städning hembygdsgården ute / inne lördag 23/4 kl 9-12

2016: Söndagsmys i hembygdsgården, 17/4, kl 13-17

Bakning, tipspromenad, arkivmaterial, fikaservering

2016: Mellbydagen söndag 21/8, kl 12-15

Välkomna till hembygdsgården i Värne för en dag fylld med aktiviteter och umgänge för Mellbybor, besökare och hemvändare!

Mellbydagen är ett samarrangemang mellan Mellby Hembygdsförening, Värne Alliansförsamling, Mellby IF, Mellby Jaktvårdsförening och Mellby församling/Svenska kyrkan i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Alla intäkter under dagen fördelas mellan föreningarna.2016: Filmvisning "Barnauktionen", 4/10

Vi visar videoinspelningen från 1984 av det lokala bygdespelet "Barnauktionen", som framfördes av lokala förmågor från Mellbytrakten. Fikaservering i Allianskyrkan.

2016: Utställning av hembygdsföreningens samlingar-pågående under hösten

Under hösten börjar vi förbereda en utställning av gamla föremål i hembygdsgården. Vi behöver Din hjälp att plocka fram och beskriva föremålen och vad de använts till. Vi samlas tre söndagar i oktober, som en studiecirkel, i hembygdsgården och hjälps åt samt fikar tillsammans. Välkomna!

Söndag 9 oktober kl 14-17

Söndag 16 oktober kl 14-17

Söndag 23 oktober kl 14-17

2016: Volleybollturnering vid Mellby badplats, lördag 6/8, kl 12-17

Andra upplagan av Mellby beachvolleyboll-cup! Samla ihop kompisar, släktingar eller jobbarkompisar och anmäl ditt beachvolleylag! Drickaförsäljning.

2016: Vassröjning Mellby badplats, lördag 5/3

Lördagen 5/3 samlades ett gäng arbetsvilliga med att röja vass vid badplatsen. Vassen har växt väldigt mycket senaste åren och både badplatsområde och kanotiläggsplatsen behövde röjas. Snyggt och fint blev det sen vi slog ner vass och sen eldade upp stora vasshögar. Nu kan badgäster njuta ännu mer av Solgens pärla och utsikten vid sjön och ett fint badområde i sommar.

Årsmöte 21/3 kl 19, 2016 i hembygdsgården

Årsmötet hölls i hembygdsgården måndag 21/3. Gott fika och sedvanliga årsmötesförhandlingar. Kenth Jansson omvaldes till ny ordförande. Lars Grönlund avtackades för ett mycket gott arbete som kassör i styrelsen.

Under mötet diskuterades inkommen motion från styrelsen med förslag att byta namn på hembygdsföreningen. Anledningen till detta är att styrelsen vill lyfta fram föreningens olika syften och verksamheter bättre sedan en tidigare sammanslagningen av hembygdsföreningen och Värne samhällsförening. Årsmötet beslöt att avvakta med namnbyte och utreda och samråda med medlemmar om namnbyte under året.

Medlemsavgifterna beslöts ligga kvar på samma nivå som föregående år. För enskild medlem kostar det 100kr/år och för en familj (boende i samma hushåll) kostar det 200kr/år. Inbetalas via postgiro 679640-3. Ange ditt namn på inbetalningen.

Aktiviteter 2015:

Söndag 18 oktober kl 13-17 "Söndagsmys i hembygdsgården"

 • Var med och lär dig baka ostkaka.

 • Tipspromenad

 • Snickra dig en fågelholk eller kanske ett fågelbord till vintern/våren! (Härlig aktivitet för stora och små!)

 • Hjälp till att fortsätta göra iordning i lillkammaren och börja planera för att göra vinden tillgänglig för gamla föremål.

 • Hjälp till att börja sortera och katalogisera allt material som kommer från Sune Karlsson via Åke Mosskull.

 • Fika

Reportage från Smålands-tidningen 2015-10-19

Söndag 22 november kl 13-17 "Söndagsmys i hembygdsgården"

 • Var med och lär dig stöpa ljus

 • Tipspromenad

 • Förbered julen med att göra fina julkort (Härlig aktivitet för stora och små!)

 • Fika

 • Vi fortsätter med lillkammaren, vinden och jobba vidare med vårt material

Söndag 13 december kl 14.00

 • Luciafirande i hembygdsgården med Värnes finaste Luciatåg!! Stor uppslutning med fullt av gäster i hembygdsgården som bjöds på lussefika och ett mycket uppskattat luciatåg med sång och musik av Mellbybarn.


Foto: Cathrine Jansson

Sommarcafé och Mellby beachvolleycup genomfördes under sommaren!

Årsmöte 30/3 kl 19, 2015 i hembygdsgården

Årsmötet hölls i hembygdsgården måndag 31/3. Efter ett inledande föredrag av Lars-Gunnar Flink och hans cykelresa genom Sverige och musik och gott fika, var det sedvanliga årsmötesförhandlingar. Kenth Jansson omvaldes till ny ordförande. Eva Sandevik avtackades som sekreterare i styrelsen för ett mycket gott arbete. Irma Gustavsson valdes till ny ord ledamot och som ny suppleant invaldes Björn Sigurdh.

En cykelresa genom Sverige

I samband med årsmötet 30/3 gästades hembygdsgården av Lars-Gunnar Flink från Landsbro som berättade om sin cykelresa genom Sverige samt sjöng några visor. Det var ett mycket uppskattat besök. Föredraget var ett samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan.

Uppskattat föredrag med cykeltur, sång och musik av Lars-Gunnar Flink.

Bild: Cathrine Jansson

Eva Sandevik avslutar styrelseuppdraget som sekreterare och avtackas av ordförande Kenth Jansson. (bild)

Nyrenoverat i hembygdsgården, både ute och inne!

Under sommar och hösten 2014 har en del välbehövliga renoveringar färdigställts. Holger Andersson har målat dörrarna på Storstugan och Lillstugan, stort tack! Nu lyser dörrarna vackert ockragula. David Hugosson har också gjort ett fint jobb med att ha snickrat hängränna i trä till Lillstugan. Nästa steg är att måla skorstenarna på storstugan. Gunnar Björklund har renoverat fönster.

Äntligen nytt kök! Under hösten deltog många frivilliga personer med att fixa en välbehövlig renovering av köket. Ny eldragning, spis, nya tapeter och nymålat - nu ser vi fram emot att inviga det fina köket vid nästa års sommarcafé i fräscha lokaler!

I mars 2015 började vi göra iordning det mindre samlingsrummet till vänster i hembygdsgården. Vi har "arkiverat" överflödiga trästolar på Värnevallen, rensat bland äldre prylar och ställt iordning möbler så att rummet kan nyttjas bättre. Återstår att plocka iordning arkivmaterial och äldre saker som skänkts till föreningen.

Hembygdsgården sommaren 2014. Bild: Cathrine Jansson

Aktiviteter 2014:

Lyckad Mellbydag 2014 i skön värme och många besökare!

Mellbydagen gick av av stapeln för sjunde året i rad, söndag 10/8 kl 12-15. Dagen bjöd på strålande väder och nytt besöksrekord med uppåt 300 besökare. Aktiviteter för hela familjen, gott fika, grillning, musik från Old Beginners från Eksjö och en massa trevliga besökare - hemvändare, boende i Mellby och Värne och tillresta besökare.

Årets Mellbybo blev Kenth Jansson med följande motivering, ”Kenth är engagerad i det mesta som händer i Mellby socken. Delaktig i flera aktiviteter i hembygdsföreningen, valborgsfirande, engagerad som pingistränare och är en drivande, engagerad ordförande för Mellby hembygdsförening. Kenth har, tillsammans med hela föreningslivet i Mellby/ Värne, starkt bidragit till att Mellbydagen blivit ett uppskattat och etablerat evenemang för bofasta, hemvändare och besökare. ”

Tack alla som bidrag till en mycket lyckad Mellbydag!

Mellbydagen är ett samarrangemang mellan föreningslivet i Mellby/Värne. Mellby Hembygdsförening, Värne Alliansförsamling, Mellby IF, Mellby Jaktvårdsförening och Mellby församling/Svenska kyrkan

Se bilder under fliken Mellbydagen 2014

Sommarcafé i Värne 2014!

Traditionen med sommarcafé i hembygdsgården i Värne fortsätter även under 2014, söndagar kl 12-16 under tiden 6/7-3/8. Välkommen att ta en fika och umgås, försäljning av kaffe med dopp!

Runstensafari på cykel, 18/5!

En tidsresa och upptäcktsresa på två hjul! 16 personer i åldrarna 4-81 år samlades på cykelsafari i Mellby socken söndag 18 maj. Det blev en härlig cykeltur genom tiden, vi färdades ca 1000 år tillbaka i tiden till vikingatiden och tittade på fyra runstenar i Mellby socken och även Mellby gravfält. Cathrine Jansson och Christer Svahn var cykelguider under dagen.

Valborgsfirande i Värne, 30/4

Våren firades på traditionellt sätt i Värne valborgsmässoafton. Tipspromenad, vårsånger, umgänge, varmkorv, lotteri, och så vårbrasan förstås! Till kvällen var det trevligt att värma sig med gott fika i Allianskyrkan.

Årsmöte för Mellby hembygdsförening, 31/3, 2014

Årsmötet hölls i hembygdsgården kl 19, måndag 31/3. Kenth Jansson omvaldes till ny ordförande.

Styrelsens sammansättning 2014:

 • Kenth Jansson, ordförande

 • Krister Hildorsson, v ordförande

 • Lars Grönlund, kassör

 • Eva Sandevik, sekreterare

 • Jenny Björklund

 • David Hugosson

 • Eivor Hugosson

 • Suppleanter: Holger Andersson och Irma Gustavsson

Medlemsavgifterna beslöts ligga kvar på samma nivå som föregående år. För enskild medlem kostar det 100kr/år och för en familj (boende i samma hushåll) kostar det 200kr/år. Inbetalas via postgiro 679640-3. Ange ditt namn på inbetalningen.

"Framtidskväll" i Värne 14/4 kl 18.30 2014

I påskveckan anordnade föreningarna i Mellby/Värne en framtidskväll med fokus på "Hur hjälps vi åt att skapa en levande landsbygd i Mellby-/Värnebygden?" Målet med kvällen var att lyfta bygdens "styrkor", samt få fram idéer om hur vi tillsammans kan utveckla vår fantastiska bygd vid Solgen. 35 personer kom till mötet vilket är 10 procent av de som bor i Mellbybygden!

Den sköna naturen, fantastisk badplats i Mellby, bra "byanda" och samarbetsklimat tillsammans med livaktiga föreningar, bra pendlingsavstånd till jobb, och många barnfamiljer var några av punkterna som kom upp under rubriken "Vad är bra och positivt med att bo och leva i Mellbybygden. Mötet var ett samarrangemang mellan föreningslivet och kyrkorna i Värne/Mellby.

Aktiviteter 2013:

Luciafirande i hembygdsgården, onsdag 11/12 kl 18.30

Välkommen att fira lucia med luciatåg och "lussekaffe"!

Ansvarig för barnens luciatåg är Irma Gustavsson.

Tunnbrödbakning söndag 17/11

Vi bakar tunnbröd på stekhäll och ät gott fika tillsammans i Hembygdsgården. 100 kr/person inklusive fika

Anmälan till Cathrine Jansson, 911 04 eller Irma Gustavsson, 911 28.

Bilder från trevlig och mysig bakdag i Värne!

Lär dig bygga gärdesgård med Holger

Var med och lär dig bygga gärdesgård lördagen den 19 oktober från kl 10.00 och framåt några timmar. Holger Andersson visar hur man gör på traditionellt sätt. Ta med fika och tjocka arbetshandskar.

Länk till fler bilder från genomfört arrangemang, gärdsgårdsbygge

Mellbydagen söndag 11/8 2013

För sjätte året i rad arrangerades Mellbydagen som startade med ett uppskattat ankrace i Solgenån. Sen fortsatte en lång rad trevliga aktiviteter vid hembygdsgården, bland annat utsågs Eva Ekelund till Årets Mellbybo. Se bilder och läs mer här.

Utställning med bilder från Mellby skola

Hela sommaren (t.om Mellbydagen 11/8) pågår en fotoutställning med skolbilder från numera nedlagda Mellby skola. Har du bilder du vill dela med dig av, kontakta Eva Sandevik eller Kenth Jansson.

Fotoutställning med skolbilder i hembygdsgården

Sommarcafé i Värne 2013

Förra årens succé med sommarcafé vid hembygdsgården upprepas i år igen söndagar 7/7 till 4/8. Kom och njut av god fika tillsammans med kaffe på söndagar mellan klockan 12-16. Passa på att spela ett parti boule på den fina boulebanan.

Välkomna att ta en fika, spela boule och umgås!

Cathrine Jansson och Jenny Björklund vid kakbuffén vid premiären av sommarcafésöndagarna 7/7.

Sommarcaféet öppet i anslutning till ordinarie gudstjänst i Allianskyrkan 7/7 och 21/7.

Ekumenisk gudstjänst i hembygdsgården kl 11 den 14/7.

Ny styrelse vald 2013

Vid årsmötet i slutet av mars 2013 i hembygdsgården valdes en ny styrelse och också en ny ordförande. Eva Ekelund hade efter ett långvarigt engagemang valt att inte bli omvald. Eva avtackades med blommor och ett presentkort. Kenth Jansson valdes till ny ordförande.

Innan årsmötet visade Lennart Nyhrén ett bildspel med gamla bilder från bygden vilket uppskattades av de närvarande.

Valborgsfirande i Värne, 30/4

Våren firades på traditionellt sätt i Värne valborgsmässoafton. Tipspromenad, vårsånger, umgänge, varmkorv, lotteri, och så vårbrasan förstås! Till kvällen var det trevligt att värma sig med gott fika i Allianskyrkan.

Aktiviteter 2012:

Sommarcafé vid hembygdsgården 2012

Servering av kaffe, smörgåsar, fikabröd.

Söndagar 8/7, 15/7, 22/7, 29/7, 5/8

Kl 13-16 i Mellby hembygdsgård i Värne

Loppis och hantverksförsäljning söndag den 22/7!

(boka bord via Irma, tel 911 28)

Välkomna att ta en fika, spela boule och umgås!

Lyckad företags - och hantverksdag, lördagen den 5 maj 2012

Företagsdagen i början på maj blev lyckad och det blev totalt 13 olika företag/hantverkare visade upp sin verksamhet för de besökande gästerna. Det fanns gott om tid för mingel i det stundtals blåsiga vädret.

Aktiviteter 2011:

Julkaffe i hembygdsgården 2011

Många goda kakor serverades på julkaffet den 2 januari, närmare bestämt 8 sorter. Cirka 40 personer samlades för att prata av sig efter jul- och nyårshelgerna i hembygdsgården i Värne. En härlig tradition som funnits länge och som hjälper till att utveckla och hålla liv i bygden.

Bild 1. Pernilla Andersson dukar upp det härliga kakbordet med 8 olika sorters kakor.

Bild 2 och 3. Både vuxna och barn njöt av det goda kakbordet.

Braskväll i lillstugan den 30 november kl 19.00

Emåförbundet informerar om sin verksamhet och vattenreglering i Solgenån/Emån. Kokkaffe över brasan och hembakta kakor till fika.

Mellbydagen genomförd med besöksrekord

Den fjärde Mellbydagen i ordningen blev den mest välbesökta sedan starten. Någonstans mellan 200-300 personer besökte hembygdsgården på Mellbydagen.

Dagen inleddes av Janne och Lasse Bergman som spelade "paradmarsch" på jakthorn samtidigt som flaggan hissades. Sedan var Mellbydagen i full gång med en massa aktiviteter för såväl gammal som ung.

<<Läs mer och se bilder här>>

Torpvandring runt Saxamåla

Den 15 maj genomfördes en härlig torpvandring runt Saxamåla och Lundholmen. Lennart Nyrén höll i informationen och ett 20-tal intresserade deltagare var med. Mest spännande var nog jordkällaren ute på kalhygget. Välbevarad och möjlig att gå ner i. Ett stort tack till Lennart för ett idogt och bra arbete och förberedelser.

Lennart Nyrén berättar om torpet vid Värnevallen.

Kylslaget, men välbesökt Valborgsmässofirande

Valborgsmässofirandet i år blev kylskaget, men välbesökt. Drygt 100 personer kom och gick tipspromenad, köpte god korv och lotter i väntan på årets Vårtal av Annelie Hägg. Brasan fick vi tända lite tidigare så vi blev varma, men det var nog alla nöjda med. Nöjda var alla också med manskören under ledning av David Åverling som sjöng in våren ordentligt. Efteråt var det många som tyckte det var varmt och gott att ta en kopp kaffe och kaka i Allianskyrkan. Tack alla som kom !

Julgransplundring i januari 2008

På tjugondedag knut hade vi julgransplundring i hembygdsgården med dans runt granen, lekar och servering. Även tomten kom förbi på ett kort besök med lite extra julgodis till barnen. Vi var mellan 20-30 personer som kom dit och hade roligt tillsammans. Vi ser redan fram emot nästa års julgransplundring.

Julkaffe januari 2008

Det traditionsenliga julkaffet gick av stapeln den 2 januari i sedvanlig ordning. Det bjöds på sju sorters kakor i vanlig ordning tillsammans med gott kaffe och mycket julgemyt.