Aktiviteter‎ > ‎

Tidigare aktiviteter 2008-2017

Aktiviteter 2017

Luciafirande söndag 10/12 kl 16
Välkomna till ett stämningsfullt luciafirande i hembygdgården i Värne!
Barn från 7 år välkomna i luciatåget, Irma Gustafsson är kontaktperson för övningar.


Söndag 8 oktober, kl 14.00 - Visning av gamla kvarnen i Värne


Välkomna till ett unikt tillfälle att besöka den gamla kvarnen i Värne, som fortfarande är i intakt skick.  Värne kvarn uppfördes 1918 och verksamheten pågick fram till 1990-talet. Conny Rosell, son till gamle mjölnaren Henry Rosell, berättar hur arbetet i kvarnen gick till. Medverkar gör även nuvarande ägarna Britt-Marie och Anders Hugosson samt Christer Svahn som berättar om äldre kvarntraditionen i Värne.


Kom och dela med dig av egna minnen av kvarntraditionen i Värne, kanske har du själv kört säckalass till kvarnen för att mala spannmål? Hembygdsföreningen erbjuder kaffeservering. Adress: Kvarnvägen, Värne.


  
  

Bildcollage från studiebesök i gamla kvarnen i Värne, söndag 8/10, foto: Cathrine Jansson

 

Söndag 20/8  kl 12-15 - Mellbydagen

Välkomna till Mellbydagen, som i år firar 10-årsjubileum! Hembygdsgården i Värne söndag den 20 augusti. Programmet består bland annat av visning av radiostyrda bilar, veterantraktortur med vagn, luftgevärsskytte samt visning av hembygdsföreningens samlingar. Servering med hamburgare från Norrby Ängar och kaffe med hembakat fikabröd. Vi utser också Årets Mellby-bo under eftermiddagen. Underhållning av populära Magic Kjell från Norrby.

Välkomna önskar föreningarna i Mellby (Mellby hembygdsförening, Värne alliansförsamling, Mellby församling/Svenska kyrkan, Mellby IF och Mellby Jaktvårdsförening) i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. 
Länk: Läs mer om Mellbydagen 2017 


Söndagar 9/7—30/7, kl 12-15
Sommarcafé i hembygdsgården!
Kaffeservering med hembakat. Välkommen njuta av fika och umgänge i skön miljö!   

Temautställningar: 

9/7, Jordbruksredskap

16/7, Köks och matlagningsredskap

23/7, Hantverksredskap

30/7, Häst och oxredskap

Lördag 5/8, kl 12-17
Mellby beachvolleycup vid badplatsen!

Bild: Mellby beachvolleycup 2016. Lag Åsa gård möter Lag Hammar. Foto: Cathrine Jansson

Tredje upplagan av Mellby beachvolleyboll-cup vid Mellby badplats! Samla ihop kompisar, släktingar eller jobbarkompisar och anmäl ditt beachvolleylag! Drickaförsäljning.

Ett lag består av fyra personer på plan plus avbytare. Sätt gärna ihop mixade lag eller varför inte ett generationslag! Anmäl er senast 1 augusti till Björn Sigurdh på tel 0381-910 80, 072-5618614 . Arrangör: Mellby hembygdsförening tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan


Övrigt under sommaren 2017 i Värne:

Maj-augusti. Åbrons loppis
Loppis i gamla affären i Värne, öppet lördag kl 11-15, söndag kl 12-15. Arr: Värne Alliansförsamling .

Besök även loppis på Solbackavägen i Värne hos Bernice Nordh, finns även en sevärd samling av plåtburkar i källaren. Skyltat vid vägen


8/5, 16/5 och 12/6 kl 18.00 
Förberedelse inför utställning av hembygdsföreningens samlingar
Vi fortsätter inventeringen av föreningens samlingar, inför sommarens utställning i hembygdsgården. Vi hjälps åt att plocka fram och beskriva sakerna och vad de använts till. Vi samlas flera tillfällen under våren och hjälps åt samt fikar tillsammans. Arbetet ska vara klart till sommarens utställning i hembygdsgården.

Tidigare aktiviteter under våren bland annat:
Traditionellt Valborgsfirande i Värne vid Vassäng, med majbrasa, vårtal och varmkorv, 30/4 2017.

Hänt under 2016 i Mellby hembygdsförening


2016: Filmvisning "Barnauktionen", 4/10
Vi visar videoinspelningen från 1984 av det lokala bygdespelet "Barnauktionen", som framfördes av lokala förmågor från Mellbytrakten. Fikaservering i Allianskyrkan. 


2016: Utställning av hembygdsföreningens samlingar-pågående under hösten
Under hösten börjar vi förbereda en utställning av gamla föremål i hembygdsgården. Vi behöver Din hjälp att plocka fram och beskriva föremålen och vad de använts till. Vi samlas tre söndagar i oktober, som en studiecirkel, i hembygdsgården och hjälps åt samt fikar tillsammans. Välkomna!
Söndag 9 oktober kl 14-17
Söndag 16 oktober kl 14-17
Söndag 23 oktober kl 14-17


2016: Volleybollturnering vid Mellby badplats, lördag 6/8, kl 12-17
Andra upplagan av Mellby beachvolleyboll-cup! Samla ihop kompisar, släktingar eller jobbarkompisar och anmäl ditt beachvolleylag! Drickaförsäljning.


Mellbytrampet 2016, söndag 15/5 - INSTÄLLT!
En cykelrunda i samarrangemang med Mellby Idrottsförening, start kl 14 vid Värnevallen, mål hembygdsgården. 
 

2016: Städdag Mellby badplats tisdag 10/5 kl 18-20

Ta med en räfsa och fika så gör vi fint på badplatsen inför säsongen.

2016: Valborgsfirande i Värne vid Vassäng, 30/4, kl 19.00
Traditionsenligt valborgsfirande vid Vassäng i Värne med tipspromenad, skönsång och brasa. Efteråt serverar Alliansförsamlingen kaffe i Allianskyrkan.

2016: Städning hembygdsgården ute / inne lördag 23/4 kl 9-12

2016: Söndagsmys i hembygdsgården, 17/4, kl 13-17
Bakning, tipspromenad, arkivmaterial, fikaservering

2016: Mellbydagen söndag 21/8, kl 12-15

Välkomna till hembygdsgården i Värne för en dag fylld med aktiviteter och umgänge för Mellbybor, besökare och hemvändare!

Mellbydagen är ett samarrangemang mellan Mellby Hembygdsförening, Värne Alliansförsamling, Mellby IF, Mellby Jaktvårdsförening och Mellby församling/Svenska kyrkan i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Alla intäkter under dagen fördelas mellan föreningarna.


2016: Vassröjning Mellby badplats, lördag 5/3
Lördagen 5/3 samlades ett gäng arbetsvilliga med att röja vass vid badplatsen. Vassen har växt väldigt mycket senaste åren och både badplatsområde och kanotiläggsplatsen behövde röjas. Snyggt och fint blev det sen vi slog ner vass och sen eldade upp stora vasshögar. Nu kan badgäster njuta ännu mer av Solgens pärla och utsikten vid sjön och ett fint badområde i sommar. 

Årsmöte 21/3 kl 19, 2016 i hembygdsgården

Årsmötet hölls i hembygdsgården måndag 21/3. Gott fika och sedvanliga årsmötesförhandlingar. Kenth Jansson omvaldes till ny ordförande. Lars Grönlund avtackades för ett mycket gott arbete som kassör i styrelsen. 
Under mötet diskuterades inkommen motion från styrelsen med förslag att byta namn på hembygdsföreningen. Anledningen till detta är att styrelsen vill lyfta fram föreningens olika syften och verksamheter bättre sedan en tidigare sammanslagningen av hembygdsföreningen och Värne samhällsförening. Årsmötet beslöt att avvakta med namnbyte och utreda och samråda med medlemmar om namnbyte under året. 

Medlemsavgifterna beslöts ligga kvar på samma nivå som föregående år. För enskild medlem kostar det 100kr/år och för en familj (boende i samma hushåll) kostar det 200kr/år. Inbetalas via postgiro 679640-3.  Ange ditt namn på inbetalningen.

Aktiviteter 2015:

Söndag  18 oktober kl 13-17 "Söndagsmys i hembygdsgården"

 • Var med och lär dig baka ostkaka.
 • Tipspromenad
 • Snickra dig en fågelholk eller kanske ett fågelbord till vintern/våren! (Härlig aktivitet för stora och små!)
 • Hjälp till att fortsätta göra iordning i lillkammaren och börja planera för att göra vinden tillgänglig för gamla föremål.
 • Hjälp till att börja sortera och katalogisera allt material som kommer från Sune Karlsson via Åke Mosskull.
 • Fika

Reportage från Smålands-tidningen 2015-10-19 

Söndag 22 november kl 13-17 "Söndagsmys i hembygdsgården"

 • Var med och lär dig stöpa ljus
 • Tipspromenad
 • Förbered julen med att göra fina julkort (Härlig aktivitet för stora och små!)
 • Fika
 • Vi fortsätter med lillkammaren, vinden och jobba vidare med vårt material

 Söndag 13 december kl 14.00 

 • Luciafirande i hembygdsgården med Värnes finaste Luciatåg!! Stor uppslutning med fullt av gäster i hembygdsgården som bjöds på lussefika och ett mycket uppskattat luciatåg med sång och musik av Mellbybarn.

 • Foto: Cathrine Jansson

Sommarcafé och Mellby beachvolleycup genomfördes under sommaren!

En cykelresa genom Sverige

I samband med årsmötet 30/3 gästades hembygdsgården av Lars-Gunnar Flink från Landsbro som berättade om sin cykelresa genom Sverige samt sjöng några visor. Det var ett mycket uppskattat besök. Föredraget var ett samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan.


Uppskattat föredrag med cykeltur, sång och musik av Lars-Gunnar Flink. 
Bild: Cathrine Jansson


Eva Sandevik avslutar styrelseuppdraget som sekreterare och avtackas av ordförande Kenth Jansson.
Bild: Cathrine Jansson


Årsmöte 30/3 kl 19, 2015 i hembygdsgården

Årsmötet hölls i hembygdsgården måndag 31/3. Efter ett inledande föredrag av Lars-Gunnar Flink och hans cykelresa genom Sverige och musik och gott fika, var det sedvanliga årsmötesförhandlingar. Kenth Jansson omvaldes till ny ordförande. Eva Sandevik avtackades som sekreterare i styrelsen för ett mycket gott arbete. Irma Gustavsson valdes till ny ord ledamot och som ny suppleant invaldes Björn Sigurdh.


Nyrenoverat i hembygdsgården, både ute och inne!

Under sommar och hösten 2014 har en del välbehövliga renoveringar färdigställts. Holger Andersson har målat dörrarna på Storstugan och Lillstugan, stort tack! Nu lyser dörrarna vackert ockragula. David Hugosson har också gjort ett fint jobb med att ha snickrat hängränna i trä till Lillstugan. Nästa steg är att måla skorstenarna på storstugan. Gunnar Björklund har renoverat fönster.

Äntligen nytt kök! Under hösten deltog många frivilliga personer med att fixa en välbehövlig renovering av köket. Ny eldragning, spis, nya tapeter och nymålat - nu ser vi fram emot att inviga det fina köket vid nästa års sommarcafé i fräscha lokaler! 
I mars 2015 började vi göra iordning det mindre samlingsrummet till vänster i hembygdsgården. Vi har "arkiverat"  överflödiga trästolar på Värnevallen, rensat bland äldre prylar och ställt iordning möbler så att rummet kan nyttjas bättre. Återstår att plocka iordning arkivmaterial och äldre saker som skänkts till föreningen.


Hembygdsgården sommaren 2014.
Bild: Cathrine Jansson


Aktiviteter 2014:
  

Lyckad Mellbydag 2014 i skön värme och många besökare! 

Mellbydagen gick av av stapeln för sjunde året i rad, söndag 10/8 kl 12-15. Dagen bjöd på strålande väder och nytt besöksrekord med uppåt 300 besökare. Aktiviteter för hela familjen, gott fika, grillning, musik från Old Beginners från Eksjö och en massa trevliga besökare - hemvändare, boende i Mellby och Värne och tillresta besökare. 


Årets Mellbybo blev Kenth Jansson med följande motivering, ”Kenth är engagerad i det mesta som händer i Mellby socken. Delaktig i flera aktiviteter i hembygdsföreningen, valborgsfirande, engagerad som pingistränare och är en drivande, engagerad ordförande för Mellby hembygdsförening. Kenth har, tillsammans med hela föreningslivet i Mellby/ värne, starkt bidragit till att Mellbydagen blivit ett uppskattat och etablerat evenemang för bofasta, hemvändare och besökare. ”


Tack alla som bidrag till en mycket lyckad Mellbydag!
Mellbydagen är ett samarrangemang mellan föreningslivet i Mellby/Värne. Mellby Hembygdsförening, Värne Alliansförsamling, Mellby IF, Mellby Jaktvårdsförening och Mellby församling/Svenska kyrkan

 

 

  
Aktiviteter 2014:

Lyckad Mellbydag 2014 i skön värme och många besökare! 

Mellbydagen gick av av stapeln för sjunde året i rad, söndag 10/8 kl 12-15. Dagen bjöd på strålande väder och nytt besöksrekord med uppåt 300 besökare. Aktiviteter för hela familjen, gott fika, grillning, musik från Old Beginners från Eksjö och en massa trevliga besökare - hemvändare, boende i Mellby och Värne och tillresta besökare. 

Årets Mellbybo blev Kenth Jansson med följande motivering, ”Kenth är engagerad i det mesta som händer i Mellby socken. Delaktig i flera aktiviteter i hembygdsföreningen, valborgsfirande, engagerad som pingistränare och är en drivande, engagerad ordförande för Mellby hembygdsförening. Kenth har, tillsammans med hela föreningslivet i Mellby/ värne, starkt bidragit till att Mellbydagen blivit ett uppskattat och etablerat evenemang för bofasta, hemvändare och besökare. ”

Tack alla som bidrag till en mycket lyckad Mellbydag!
Mellbydagen är ett samarrangemang mellan föreningslivet i Mellby/Värne. Mellby Hembygdsförening, Värne Alliansförsamling, Mellby IF, Mellby Jaktvårdsförening och Mellby församling/Svenska kyrkan

Se bilder under fliken Mellbydagen 2014

Sommarcafé i Värne 2014!
Traditionen med sommarcafé i hembygdsgården i Värne fortsätter även under 2014, söndagar kl 12-16 under tiden 6/7-3/8. Välkommen att ta en fika och umgås, försäljning av kaffe med dopp! 


Runsstenssafari på cykel, 18/5!

En tidsresa och upptäcktsresa på två hjul! 16 personer i åldrarna 4-81 år samlades på cykelsafari i Mellby socken söndag 18 maj. Det blev en härlig cykeltur genom tiden, vi färdades ca 1000 år tillbaka i tiden till vikingatiden och tittade på fyra runstenar i Mellby socken och även Mellby gravfält. Cathrine Jansson och Christer Svahn var cykelguider under dagen. 

  


Valborgsfirande i Värne, 30/4

Våren firades på traditionellt sätt i Värne valborgsmässoafton. Tipspromenad, vårsånger, umgänge, varmkorv, lotteri, och så vårbrasan förstås! Till kvällen var det trevligt att värma sig med gott fika i Allianskyrkan.

Årsmöte för Mellby hembygdsförening, 31/3, 2014

Årsmötet hölls i hembygdsgården kl 19, måndag 31/3. Kenth Jansson omvaldes till ny ordförande. 

Styrelsens sammansättning 2014:
 • Kenth Jansson, ordförande
 • Krister Hildorsson, v ordförande
 • Lars Grönlund, kassör
 • Eva Sandevik, sekreterare
 • Jenny Björklund
 • David Hugosson
 • Eivor Hugosson
 • Suppleanter: Holger Andersson och Irma Gustavsson

Medlemsavgifterna beslöts ligga kvar på samma nivå som föregående år. För enskild medlem kostar det 100kr/år och för en familj (boende i samma hushåll) kostar det 200kr/år. Inbetalas via postgiro 679640-3.  Ange ditt namn på inbetalningen.

"Framtidskväll" i Värne 14/4 kl 18.30 2014

I påskveckan anordnade föreningarna i Mellby/Värne en framtidskväll med fokus på "Hur hjälps vi åt att skapa en levande landsbygd i Mellby-/Värnebygden?" Målet med kvällen var att lyfta bygdens "styrkor", samt få fram idéer om hur vi tillsammans kan utveckla vår fantastiska bygd vid Solgen.  35 personer kom till mötet vilket är 10 procent av de som bor i Mellbybygden!

Den sköna naturen, fantastisk badplats i Mellby, bra "byanda" och samarbetsklimat tillsammans med livaktiga föreningar, bra pendlingsavstånd till jobb,  och många barnfamiljer var några av punkterna som kom upp under rubriken "Vad är bra och positivt med att bo och leva i Mellbybygden. Mötet var ett samarrangemang mellan föreningslivet och kyrkorna i Värne/Mellby.
Aktiviteter 2013:

Luciafirande i hembygdsgården, onsdag 11/12 kl 18.30

Välkommen att fira lucia med luciatåg och "lussekaffe"! 
Ansvarig för barnens luciatåg är Irma Gustavsson. 

Tunnbrödbakning söndag 17/11

Vi bakar tunnbröd på stekhäll och ät gott fika tillsammans i Hembygdsgården. 100 kr/person inklusive fika
Anmälan till Cathrine Jansson, 911 04 eller Irma Gustavsson, 911 28. 

Bilder från trevlig och mysig bakdag i Värne!


  


Lär dig bygga gärdesgård med Holger

Var med och lär dig bygga gärdesgård lördagen den 19 oktober från kl 10.00 och framåt några timmar. Holger Andersson visar hur man gör på traditionellt sätt.  Ta med fika och tjocka arbetshandskar.
Länk till fler bilder från genomfört arrangemang, gärdsgårdsbygge

Mellbydagen söndag 11/8 2013

För sjätte året i rad arrangerades Mellbydagen som startade med ett uppskattat ankrace i Solgenån. Sen fortsatte en lång rad trevliga aktiviteter vid hembygdsgården, bland annat utsågs Eva Ekelund till Årets Mellbybo. Se bilder och läs mer r.


Utställning med bilder från Mellby skola
Hela sommaren (t.om Mellbydagen 11/8) pågår en fotoutställning med skolbilder från numera nedlagda Mellby skola. Har du bilder du vill dela med dig av, kontakta Eva Sandevik eller Kenth Jansson.

Fotoutställning med skolbilder i hembygdsgården

Sommarcafé i Värne 2013

Förra årens succé med sommarcafé vid hembygdsgården upprepas i år igen söndagar 7/7 till 4/8. Kom och njut av god fika tillsammans med kaffe på söndagar mellan klockan 12-16. Passa på att spela ett parti boule på den fina boulebanan.
Välkomna att ta en fika, spela boule och umgås!


Cathrine Jansson och Jenny Björklund vid kakbuffén vid premiären av sommarcafésöndagarna 7/7.


Sommarcaféet öppet i anslutning till ordinarie gudstjänst i Allianskyrkan 7/7 och 21/7.
Ekumenisk gudstjänst i hembygdsgården kl 11 den 14/7.

Ny styrelse vald 2013
Vid årsmötet i slutet av mars 2013 i hembygdsgården valdes en ny styrelse och också en ny ordförande. Eva Ekelund hade efter ett långvarigt engagemang valt att inte bli omvald. Eva avtackades med blommor och ett presentkort. Kenth Jansson valdes till ny ordförande.

Innan årsmötet visade Lennart Nyhrén ett bildspel med gamla bilder från bygden vilket uppskattades av de närvarande.

Valborgsfirande i Värne, 30/4

Våren firades på traditionellt sätt i Värne valborgsmässoafton. Tipspromenad, vårsånger, umgänge, varmkorv, lotteri, och så vårbrasan förstås! Till kvällen var det trevligt att värma sig med gott fika i Allianskyrkan.


Aktiviteter 2012:

Sommarcafé vid hembygdsgården 2012

Servering av kaffe, smörgåsar, fikabröd.

Söndagar 8/7, 15/7, 22/7, 29/7, 5/8
Kl 13-16 i Mellby hembygdsgård i Värne

Loppis och hantverksförsäljning söndag den 22/7! 
(boka bord via Irma, tel 911 28)

Välkomna att ta en fika, spela boule och umgås!

Lyckad företags - och hantverksdag, lördagen den 5 maj 2012

Företagsdagen i början på maj blev lyckad och det blev totalt 13 olika företag/hantverkare visade upp sin  verksamhet för de besökande gästerna. Det fanns gott om tid för mingel i det stundtals blåsiga vädret.  

Aktiviteter 2011:

Julkaffe i hembygdsgården  2011

Många goda kakor serverades på julkaffet den 2 januari, närmare bestämt 8 sorter. Cirka 40 personer samlades för att prata av sig efter jul- och nyårshelgerna i hembygdsgården i Värne. En härlig tradition som funnits länge och som hjälper till att utveckla och hålla liv i bygden.

  
Bild 1. Pernilla Andersson dukar upp det härliga kakbordet med 8 olika sorters kakor.
Bild 2 och 3. Både vuxna och barn njöt av det goda kakbordet.

Braskväll i lillstugan den 30 november kl 19.00

Emåförbundet informerar om sin verksamhet och vattenreglering i Solgenån/Emån. Kokkaffe över brasan och hembakta kakor till fika. 

Mellbydagen genomförd med besöksrekord
Den fjärde Mellbydagen i ordningen blev den mest välbesökta sedan starten. Någonstans mellan 200-300 personer besökte hembygdsgården på Mellbydagen.
Dagen inleddes av Janne och Lasse Bergman som spelade "paradmarsch" på jakthorn samtidigt som flaggan hissades. Sedan var Mellbydagen i full gång med en massa aktiviteter för såväl gammal som ung.

Torpvandring runt Saxamåla

Den 15 maj genomfördes en härlig torpvandring runt Saxamåla och Lundholmen. Lennart Nyrén höll i informationen och ett 20-tal intresserade deltagare var med. Mest spännande var nog jordkällaren ute på kalhygget. Välbevarad och möjlig att gå ner i. Ett stort tack till Lennart för ett idogt och bra arbete och förberedelser. 

Lennart Nyrén berättar om torpet vid Värnevallen.

Kylslaget, men välbesökt Valborgsmässofirande
Valborgsmässofirandet i år blev kylskaget, men välbesökt. Drygt 100 personer kom och gick tipspromenad, köpte god korv och lotter i väntan på årets Vårtal av Annelie Hägg. Brasan fick vi tända lite tidigare så vi blev varma, men det var nog alla nöjda med. Nöjda var alla också med manskören under ledning av David Åverling som sjöng in våren ordentligt. Efteråt var det många som tyckte det var varmt och gott att ta en kopp kaffe och kaka i Allianskyrkan. Tack alla som kom !

Julgransplundring i januari 2008
På tjugondedag knut hade vi julgransplundring i hembygdsgården med dans runt granen, lekar och servering. Även tomten kom förbi på ett kort besök med lite extra julgodis till barnen. Vi var mellan 20-30 personer som kom dit och hade roligt tillsammans. Vi ser redan fram emot nästa års julgransplundring.

Julkaffe januari 2008
Det traditionsenliga julkaffet gick av stapeln den 2 januari i sedvanlig ordning. Det bjöds på sju sorters kakor i vanlig ordning tillsammans med gott kaffe och mycket julgemyt.

 
 
   
 
  

Comments