Välkommen till Mellby samhälls- och hembygdsförening!

Aktiviteter 2020


Filmklubb/aktiviteter med 4H i Värne hösten 2020!
Jönköpings läns 4H ordnar aktiviteter och filmkvällar i hembygdsgårdenUnder ett antal torsdagar under hösten hyr 4H lokalen för att ordna aktiviteter för barn och ungdomar. All information, tider och anmälan sker via kontakt till 4H, Per Carlsson, tel 076-344 49 90, 
program finns på www.jonkopings4h.se eller på facebook.


Kurs: Lär dig mer om jordkällare, heldag 5/9

Vill du lära dig ta hand om din jordkällare på bästa sätt? Då är detta kursen för dig. En kurs för dig som vill ta hand om din jordkällare på bästa sätt. Vi lär oss hur jordkällare kan användas, bevaras och restaureras under ledning av Kjell Gustafsson, Ängagärdets Natur och Kultur (070-58 611 65). På förmiddagen blir det teori och eftermiddagen ägnas åt besiktning av jordkällare. Ta gärna med bilder på din egen jordkällare om du vill ha råd från Kjell. Ta med egen fikakorg och kläder efter väder. Deltagarantalet begränsas till 15 personer och vi tänker på att hålla avstånd. Först till kvarn gäller, men är det fullt och du vill stå på en reservlista kan du höra av dig till Anna Engstedt, Länsstyrelsen, 010-2236243. 

Arrangör är Länsstyrelsen i Jönköpings län i samarbete med Mellby samhälls- och hembygdsförening.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 03 sep 2020. OBS; kursen är fullbokad!

Anmälan till Länsstyrelsen och länken: https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/om-oss/kalender/kalenderhandelser---jonkoping/2020-07-09-lar-dig-mer-om-jordkallare-i-eksjo.html


Sommarcafé i hembygdsgården 2020! 

Söndagar 5/7+12/7+19/7, kl 12-15
Under tre somriga söndagar erbjuds kaffeservering med hembakat i hembygdsgården. Hembygdsmuseet på vinden och i Lillstugan är öppet.  Välkommen njuta av söndagsfika och umgänge i skön miljö!  Vi planerar i första hand servering utomhus, fikabröd serveras i påsar, gott om sittplatser finns. Det går även att köpa med sig kaffe och påsfika för avhämtning! Välkommen du som är helt frisk! 

Vi vill gärna visa upp vad bygden har att erbjuda - vill du delta med din verksamhet på cafesöndagar? Kanske marknadsföra dina tjänster, sälja produkter, ha ett loppisbord eller bjuda på underhållning? Du får fritt använda lokaler både inne och utomhus, allt för att visa verksamhet i bygden - en levande landsbygd! Kontakta Jenny Björklund eller Cathrine Jansson, tel 070-5184757. 

(Obs, det inplanerade musikunderhållningen 19/7 vid sommarcafeet med Simon Hultegård är tyvärr inställt, pga max 50 pers vid evenemang.)


Fixarkväll nr 2, vid hembygsgården, måndag 25/5 kl 18-20

Vi hjälps åt att göra iordning hembygdsgården inomhus - alla varmt välkomna! 


Fixarkväll nr 1, vid hembygdsgården, onsdag 29/4 kl 18-20
Vi hjälps åt att göra iordning hembygdsgården inomhus och utomhusmiljön fin. T
a gärna med en räfsa och eget fika. 


Fixarkväll vid badplatsen i Mellby, tisdag 5/5 kl 18-20
Kom och hjälp till att göra badplatsen fin inför sommaren! Ta gärna med en räfsa och eget fika I samarbete med UV-scoutkåren.

Kurs: Lär dig hägna en småländsk gärdsgård!

Vi håller till vid hembygdsgården i Värne under tre lördagar och lär oss hantverket att bygga en äkta småländsk gärdsgård. Vi lär oss hantverket från grunden med materialval, tillverkning och praktisk uppförande av en stabil gärdsgård.


Kurstillfällen: lördag 21/3, lördag 4/4, lördag 18/4 kl. 09.00-13.00

Kursen är samarrangemang mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Mellby samhälls- och hembygdsförening.


BRA ATT VETA

Allt material finns på plats. Du behöver inga förkunskaper. Ta med oömma kläder, handskar och eget fika.

Medlemmar i Mellby samhälls- och hembygdsförening erhåller en föreningsrabatt om 200 kr på kursen. (Notera/meddela detta vid din anmälan)


LEDARE

Kursledare är Jonas Axelsson som är professionell gärdsgårdsbyggare med 25 års erfarenhet.


ANMÄLAN: 
https://www.sv.se/avdelningar/sv-jonkopings-lan/kurser/lar-dig-att-hagna-en-smalandsk-gardesgard-21751/

Kontaktperson: Anett Olsen, verksamhetsutvecklare SV, 0380-414 31, anett.olsen@sv.se 


Filmklubb/aktiviteter med 4H i Värne våren 2020!
Återigen ordnar Jönköpings läns 4H filmkvällar i hembygdsgårdenUnder ett antal torsdagar under våren ordnas film/eller aktiviteter utomhus för barn och ungdomar. Anmälan, kontakt till 4H, Per Carlsson, tel 076-344 49 90, 
program finns på www.jonkopings4h.se Ändringar

- Valborgsfirande 2020: På grund av förbud mot folksamlingar (50 personer) och risker med smittspridning av coronavirus så blir det inget valborgsfirande i Värne i år. 

- Mellbydagen i augusti, ett samarrangemang med föreningar i bygden: Mellbydagen tar en paus i år och vi planerar för att arrangera vartannat år framöver.


Våffelcafé lördag 21/3

Välkommen på våffelcafé i hembygdsgården. Arrangör är Mellby församling/Svenska kyrkan.  


Årsmöte måndag 23/3, kl 18.30
På grund av risker med smittspridning av coronavirus så hålls årsmötet kort och effektivt, ingen fikaservering. Föreläsningen med Börje Gunnevik om Smålands landskapsdjur uttern flyttas till ett senare tillfälle.
Vid årsmötet avtackades Kenth Jansson som ordförande under många år. Till ny ordförande valdes Björn Sigurdh. Krister Hildorsson avgick ur styrelsen och Pernilla Andersson avgick ur valberedningen. Till ny i valberedning valdes Kenth Jansson, tillsammans med Marie Mosskull och Kjell Hildorsson. 

Styrelsens sammansättning 2020:
Björn Sigurdh-ordförande, Cathrine Jansson-vice ordf+sekreterare, Jenny Björklund-kassör, Irma Gustafsson, David Hugosson. Suppleanter: Urban Andersson och Christer Svahn.............................................................................................................................................................................

Aktuell information finns alltid på anslagstavlor i Värne, i informationsbladet som delas ut till hushållen under våren samt på facebooksidan för Höreda & Mellby landsbygd. 


Studiecirklar och kulturarrangemang genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

_____________________________________________________________________________________________________________


Medlemskap i Mellby samhälls- och hembygdsförening 2020
Stöd det lokala arbetet som utförs i Mellby hembygdsförening via medlemsavgift: 100 kr för enskild medlem och 200 kr för hela familjen, boende på samma adress.
Inbetalas via postgiro 679640-3 eller via SWISH på nummer 1234 135 729.  
Ange ditt namn på inbetalningen.
 Tack!

Vill du boka hembygdsgården eller hyra vårt stora partytält? Läs mer i vänstermarginalen under fliken: "Information/kontaktpersoner och lokalhyra".

DVD-film "Barnauktionen" 
Vi har digitaliserat den gamla videoinspelningen av bygdespelet Barnauktionen till DVD-skiva. Inspelningen av bygdespelet gjordes 1984 av Evan Ljunggren, Falks studio i Eksjö, och Evan har också hjälpt oss att digitalisera filmen och även göra vissa förbättringar och ett snyggt omslag. Filmen kostar 100kr, kontakta Cathrine Jansson, tel 070-5184757 om du vill köpa ett eget ex.  

Aktuell information finns alltid på anslagstavlor i Värne, i informationsbladet som delas ut till hushållen under våren samt på facebooksidan för Höreda & Mellby landsbygd. Studiecirklar och kulturarrangemang genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
 

 
  
Comments